Biobibliografie Mircea Eliade


Biobibliografie Mircea Eliade

Mircea Handoca, Mircea Eliade. Biobibliografie, volumul 4, Bucuresti, Editura Criterion Publishing, 2007, 352 p.


Anul centenarului Mircea Eliade, 2007, se încheie culminant cu aparitia celui de-al patrulea volum dedicat Biobibliografiei marelui savant. Publicat la editura Criterion Publishing, din Bucuresti, gratie editorului Gabriel Stănescu, volumul de fată reflectă documentarea minutioasă depusă de biograful si exegetul operei eliadesti, Mircea Handoca.
Prima carte despre Mircea Eliade, apărută în 1980, Contributii biobibliografice, constituie punctul de plecare pentru aceste patru mari tomuri. „Bietul meu volumas de-acum un sfet de veac! Cu câtă duiosie îl răsfoiesc!”, scrie Mircea Handoca în Cuvântul înainte al volumului de fată.
Celelalte trei volume, Mircea Eliade. Biobibliografie 1 (1907-1986), Biobibliografie 2 Receptarea critică (1925-1986) si Biobibliografie 3 Receptarea critică (1986-1999), au apărut în seria „Bibliologica”, supliment al „Jurnalului literar”, între anii 1997-1999.
Acest volum, al patrulea, vine în continuarea celorlalte trei mai sus mentionate si cuprinde lucrările si articolele referitoare la Mircea Eliade, apărute atât în tară, cât si în străinătate, pe parcursul anilor 1999-2007.
Sunt reluate operele originale, dar si cele apărute în traducere, ale marelui savant. Un corpus aparte al cărtii îl constituie convorbirile, interviurile, anchetele, corespondenta emisă si primită, continuă cu receptarea critică în dictionare, bibliografii, enciclopedii, istorii literare, volume consacrate în exclusivitate, studii, eseuri, recenzii, amintiri si reportaje apărute în publicatiile culturale românesti si străine. Autorii acestor lucrări sunt fie mari personalităti consacrate, fie tineri, entuziasti publicisti si cercetători ai operei si vietii lui Mircea Eliade.
Partea a doua a volumului în discutie contine un tabel cronologic al traducerilor alcătuit de exegetul american Mac Liscott Ricketts. Sunt specificate aici toate operele lui Mircea Eliade traduse în diverse limbi, de-a lungul timpului.
Biobibliografia se încheie cu un vast indice de nume, ziare si reviste, precum si cu un indice al operelor lui Mircea Eliade, continuând cu câteva referiri la receptarea critică a primului volum al seriei, din 1997, si diverse fotografii din arhiva lui Mircea Handoca.
Alcătuirea si definitivarea cu succes a unei bibliografii presupune o muncă imensă si intensă, o rigoare stiintifică si documentară greu de imaginat. Cu multe zeci de ore petrecute în bibliotecă analizând, clasificând si redactând numeroasele surse bibliografice consacrate unei personalităti de talie mondială, cum este Mircea Eliade. De toate aceste incontestabile calităti a dat dovadă Mircea Handoca, în elaborarea bibliografiei exhaustive. Cum afirmă si renumitul critic literar timisorean, Cornel Ungureanu: „Despre Mircea Eliade Handoca ştie tot...” (în „Orizont”, nr. 11, 15 martie 1991).
Această sursă inegalabilă de trimiteri bibliografice este indispensabilă oricărui cercetător al vietii si operei lui Mircea Eliade. Constituie un punct de referintă în redactarea oricărei lucrări ştiinţifice de specialitate. La ora actuală este singura din lume, alături de cea întocmită, în 1980, de americanii Douglas Allen si Dennis Doeing – Mircea Eliade. An Adnnotated Bibliography.
Pentru aducerea la zi a bibliografiei critice, fisarea si redactarea volumului de fată Mircea Handoca a întreprins o muncă sisifică de documentare si clasificare a tuturor publicatiilor si volumelor apărute în tară si străinătate, apelând, în acest sens, la ajutorul unor ilustri cercetători de pe întreg mapamondul.
Trimiterile bibliografice din cele patru tomuri ale Biobibliografiei însumează peste unsprezece mii de pozitii. Volumul de fată se opreste la pozitia cu numărul 11331, un articol apărut în luna iunie 2007, într-o publicatie culturală românească. De atunci si până în prezent s-au mai publicat numeroase lucrări, articole si studii de o mare importantă pentru întelegerea omului si scriitorului Mircea Eliade. În viitor se vor mai publica si altele. Urmează, asadar, o altă etapă de intensă cercetare si documentare, pe parcursul câtorva ani buni de acum înainte si, de ce nu, un alt volum din Biobibliografie.
Prin Mircea Handoca visul lui Mircea Eliade s-a împlinit si a devenit o palpabilă realitate – acela de a avea o bibliografie. Să continuăm să rămână asa...

Viviana Poclid Dehelean (Milivoievici)
Timisoara, iunie 2008

Comentarii